ANTTI KAIJALAINEN KUVAT RAVINTOLAT
Kolmen Kruunun ikkunamaalaukset on toteuttanut taiteilija Fritz Hilbert.
Kruununhaan klassikko
Kun astuu Kolme Kruunua -ravintolaan, kohtaa interiöörin, joka on säilynyt lähes muuttumattomana sen perustamisvuodesta 1952 lähtien. Sisustus on taiteilija Emil Ruokolaisen käsialaa. Ikkunoiden näyttävät lasimaalaukset on tehnyt taiteilija Fritz Hilbert. Katossa roikkuu suomalaista muotoilun historiaa. Alkuperäiset messinkivalaiset ovat nimittäin Paavo Tynellin suunnittelemat. Kolme Kruunua, Liisankatu 5, Helsinki, kolmekruunua.fi
Runo sijaitsee Porvoossa tyylikkäässä jugendtalossa.
Jugendin ja modernin liitto
Asuin- ja liiketaloksi vuonna 1912 valmistunut porvoolainen Valtimontalo on entisöity vanhaa kunnioittaen Runo-hotelliksi ja Runo Kitchen -ravintolaksi. Hillittyä jugendia edustava rakennus on sisustettu hienovaraisesti. Suunnittelusta vastasi sisustusarkkitehti Joanna Laajisto. Runon asiakastilat ylsivät kansainvälisessä AHEAD Award -kilpailussa viiden parhaan joukkoon muutamia vuosia sitten. Moni kehuu Runon aamiaista Suomen parhaaksi. Runo Kitchen, Rihkamamatu 4, Porvoo, runohotel.com
Pallaksella on hirsitunnelmaa.
Tunturitunnelmaa Pallaksella
Ruskareissun tai laskettelupäivän jälkeen Pallas-ravintola tarjoaa ravintoa niin ruumiille kuin hengelle. Vuonna 1948 Pallastunturin kupeeseen valmistuneen ravintolan hirsi-interiööriä valaisevat alkuperäiset, Paavo Tynellin suunnittelemat poronkellovalaisimet. Poronkäsityksen ja kermaisen lohikeiton lomassa voi ihailla tunturimaisemia. Lapland Hotels Pallas, Pallastunturintie 560, Pallas, laplandhotels.com/fi/hotellit-ja-kohteet/pallas/lapland-hotels-pallas/ravintolat
Villa Talbo muistuttaa Rauman merenkulun ja huvilakulttuurin historiasta.
Pitsihuvilan buffet
Rauma on rannikkokaupunki. Villa Tallbo edustaa sen merenkulun ja huvilakullttuurin historiaa. Talon rakennutti laivanvarustaja Gabriel Granlund II:n perikunta suvun kesäasunnoksi. Jugendhuvilan suunnitteli arkkitehti Yrjö Blomstedt ja se valmistui vuonna 1901. Maila ja Erkki Sinervaara perustivat vuonna 1991 taloon Villa Tallbo -ravintolan. Pitsihuvila tarjoaa aistilliset puitteet perhejuhlille, arki- ja juhlalounaille sekä edustusruokailuille.
Buffet on tarjolla sunnuntaisin. Ravintola Villa Tallbo, Petäjäksentie 178, Rauma, tallbo-ravintolat.com
Muikut ovat maistuneet kuopiolaisessa Sammossa jo 1930-luvulta lähtien.
Muikeat muikut
Savon herkkuihin eli muikkuihin on erikoistunut kuopiolainen Sampo. Näitä järvien pieniä lohikaloja ravintola on tarjonnut 1930-luvulta lähtien. Vuosikymmenien aikana Sampoon on muodostunut persoonallinen ja rento ilmapiiri, jossa voi tavoittaa aitoa savolaisuutta.
Muikkuravintola Sampo, Kauppakatu 13, Kuopio, muikkuravintolasampo.fi
Kuka uskaltaa maistaa rössypottua? Tätä oululaista perinneherkkua on tarjolla Sokeri-Jussin Kievarissa.
Höyrylaiva nimeltä Sokeri-Jussi
Jos haluat kokeilla aitoa oululaista perinneruokaa eli rössypottua, se onnistuu Sokeri-Jussin Kievarissa. Mahdollisesti 1800-luvun puolivälissä rakennettu makasiini sijaitsee Oulun Pikisaaressa, jossa kukoistivat 1600- ja 1700-luvuilla monet laivanveistämöt. Ravintolan tiloissa on aikoinaan rakennettu laivoja. Nimi Sokeri-Jussi juontaa juurensa vuorineuvos Johan Grunströmiin (1877–1953) ja hänen tilaamaansa höyrylaivaan, Sokeri-Jussiin. Laiva päätyi lopulta Välimeren pohjaan karille ajamisen seurauksena Algerian rannikolla vuonna 1969. Sokeri-Jussin Kievari, Pikisaarentie 2, Oulu, sokerijussi.fi
Turkulaisen E. Ekblomin yhteydessä toimivan juhla- ja tilausravintola Neuvolansalin eleganssia.
Kauneinta Turkua
Aurajoen rannalla sijaitsevan vaaleanpunaisen, uusklassistisen rakennuksen alakerrassa toimii ravintola E. Ekblom. Nimensä se on saanut kelloseppä Elias Ekblomista, joka rakennutti talon vuonna 1844. Ravintolan näkymiä Aurajoelle on kutsuttu Turun – ellei peräti Suomen – kauneimmiksi. Ravintolan yhteydessä toimii juhla- ja tilausravintola Neuvolansali. Senkin ikkunoista avautuvat jokivarren maisemat ja Turun tuomiokirkko.
Ravintola E. Ekblom, Läntinen rantakatu 3, Turku, eekblom.fi
Juttu on lyhnnetty. Alkuperäinen teksti ja lisää ravintolaesittelyjä löytyy Antiikki & Design -lehden numerosta 9/2025.
Riitta Sourander
Keittiön ikkuna on kuin maisemataulu. Saarekkeen ääressä on Nikarin baarijakkarat. Olohuoneen kattovalaisin on Flosin IC S2 -riippuvalaisin ja ruokapöydän yläpuolella on Wästbergin Alma-valaisimet. Iso tamminen ruokapöytä on teetetty paikallisella puusepällä. Mäntyjakkara ja kukkatasona oleva puupenkki ovat Tuulin tekemiä. Barcelona-tuolien välissä oleva pikkupöytä on samoin Tuulin tekemä. Kivitaso siihen on tilattu mittojen mukaan Tulikiveltä. Sohvapöytä, pöydällä oleva puujalusta, keraaminen omena, maljakko, kukkopilli sekä veistos ovat kaikki Tuulin tekemiä. Joulukuusi tuodaan sisälle ja koristellaan aattoaamuna, ja siitä nautitaan loppiaiseen saakka. Tasolla olevat vaneriset kuuset on ostettu Illums Bolighusista Kööpenhaminasta.
LUE ANTIIKKI & DESIGN
LUETUIMMAT
LUE ANTIIKKI & DESIGN
LUETUIMMAT